недеља, 9. март 2014.

Интернет и укус хране


 


Научници са Националног универзитета у Сингапуру потрудили су се да осмисле посебан програм који помаже корисницима  да осете укус виртуелне хране.

Наиме, електричном и топлотном стимулацијом језика корисници могу добити праву слику о одређеним укусима .

Сигнали активирају рецепторе за слано, слатко, кисело или горко. Експерименти су показали да кисео, слан и горак укус настаје уз помоћ електричне стимулације, а освежавајући, пикантан и сладак укус настају путем топлотних стимулација.

                                       

 Научници сматрају да овај стимулатор укуса може имати примену у здравству, нарочито код дијабетичара. Оболели од рака могу да побољшају чуло укуса оштећено након хемотерапије.


Нема коментара:

Постави коментар