петак, 28. фебруар 2014.

Зашто је курсор миша нагнут?





 

Американац, Даглас Енгелбарт је творац рачунарског миша. Осмислио га је шездесетих година прошлог века и патентирао га далеко пре него што је тај уређај ушао у широку употребу. Први миш био је израђен од дрвета и имао је два метална точкића.
Компјутери су у то време заузимали читаве собе, али су  Енгелбертове идеје биле далеко испред свог времена. Компјутерски миш представљен је јавности 1968.године.
 Први курсор миша је био усправан.  Иако је усправни показивач миша олакшао избор текста и многе друге акције на компјутерима, он није остао такав. Записи из 1981. године садрже текстове у којима се откривају многи детаљи о првом рачунарском графичком окружењу, а један од њих је и зашто стрелица миша не стоји усправно.
Када је стигао први графички интерфејс за оперативни систем XEROX PARC (Palo Alto Research Center), појавио се проблем. Ограничења по питању резолуције екрана, његове величине и величине курсора, као и ограничења самог XEROX PARC одиграла су велику улогу и у дизајну стрелице миша. Због тога је и донета одлука да се курсор не повећа, већ да се једноставно нагне у страну за 45 степени, да би био лакше уочљив, али и остао исте величине.
Творац компјутерског миша, умро је у Америци у мају 2013. године, у 88. години.

Нема коментара:

Постави коментар